30 Aralık 2015 Çarşamba

Farklı Coğrafyalara Göç ve Bu Bölgelerde Ordunun Gelişimi. Migrations to Different geographies and the development of the army in these regions.

5. Farklı Coğrafyalara Göç ve Bu Bölgelerde Ordunun Gelişimi. Migrations to Different geographies and the development of the army in these regions.

Tabii yeni oluşan şartlar herkes için iyi bir gelişme olarak görülmemiştir. Yıkılan devletlerin vatandaşlarının ve işgal edilen bölgelerin halklarının bir kısmı yeni devletin bölgelerine yerleşmesi ile birlikte veya sonrasında yaşadıkları yerleri terk ederek komşu devletlere, oralarda da tutunamazlarsa daha uzaklardaki boş alanlara göç etmek zorunda kalmışlardır. Bunlardan dağlık ve parçalı bir araziden oluşan bölgelere gidenler veya insanların zor ulaşabileceği yüksek dağlık alanlara sığınanlar, oralarda; birbirlerinden tepeler, sırtlar, derin vadiler ile tecrit edilmiş küçük yeni toplumlar kurdular. Coğrafyanın toplumları birbirinden ayıran doğal engellerden oluştuğu Kafkasya ve Hindistan gibi bölgelere gidenler dil, din ve kültür açısından farklı gelişimler gösteren ve gün geçtikçe daha da farklılaşan ve birbirlerine yabancılaşan birçok toplumlar oluşturdular. Başka savaşlardan kaçan, başka kültürlerden bazı küçük gruplarında bu toplumlara katılıp onların içinde erimeleriyle farklılaşma gün geçtikçe arttı.
Bu kaçan gruplar sadece devletleri yıkılan ve ülkeleri işgal edilen topluluklardan gelmiyorlardı. Gerek bizim bahsettiğimiz krallıkta, gerekse diğer devlet ve müstakil göçebe/yarı göçebe topluluklarda çeşitli sebeplerle çıkan iç çatışmalar sebebiyle yaşadıkları bölgeden kaçan gruplar da bu tür göç hareketlerine katıldılar. Tarım, şehirleşme ve ticaret geliştikçe bazı toplumsal gruplar da bölgelerini terk ettiler. Mesela göçebe/yarı göçebe kabilelerden bazıları; kendi kabile geleneklerinden başka kanunlara uymak, kendi kabile liderinden başkasının kontrolüne girmek, kendi kabile totemlerinden başka tanrılara tapmak istemediler. Ayrıca vergi vermeyi ve orduya asker vermeyi reddettiler. Gün geçtikçe büyüyen yerleşim yerleri ve giderek genişleyen tarım alanları sürülerinin otlayacağı alanları daralttığından yeni sorunlar yaşamaya başladılar. Hayvan sürüleri ile tarlalara girdiklerinde köylülerle ve güvenlik güçleriyle çatışmalar yaşadılar ve cezalandırıldılar.
Bu durum göçebe kültürü ile yerleşik tarım kültürü arasında köklü çelişkiler ve çatışmaları beraberinde getirdi. Göçebe/yarı göçebe kabilelerin bazıları güçlü ve savaşçı bir kabile reisi etrafında konfederasyonlar şeklinde birleşerek yerleşik hayatın ve tarım kültürünün ortaya çıkardığı devletle savaşmaya başladılar. Başlangıçta küçük bir göçebe ordusu oluşturdular. Bu ordu kabilenin tüm insanları ve hayvanları ile her zaman yer değiştirebilen mobilize bir yapıdır. Bu sebeple hareket kabiliyeti özelliğinden yararlanarak büyük klasik orduyla mücadele etmektedirler. Yapılarına en uygun hareket tarzları olan baskın ve pusular ile klasik orduyu oldukça zor durumlara sokarlar. Ticaret kervanlarını soyar, küçük köyleri basar, küçük askeri garnizonlara baskınlar yapar ve intikal halindeki küçük askeri birliklere pusu kurarlar. Artık güvenlik diye bir şey kalmadığından kral bu unsurların etkisiz hale getirilmesi için orduyu kullanmaya karar verir. Bu kabilelerin sığındıkları bölgelere büyük askeri operasyonlar yapılır ve ele geçen isyancılar çok sert bir şekilde cezalandırılır, genellikle de aileleri ile birlikte öldürülürler.
Uzun süredir bir ordu teşkilatı olan ve askeri kültürünün yanında, diplomasi ve istihbarat gibi unsurları da kullanmayı öğrenmiş olan yerleşik tarım kültürünün siyasi organizasyonu olan devlet; isyana katılmamaları için bazı göçebe kabileleri altın ve gümüş vererek, otlak bölgeleri tahsis ederek, değişik rütbeler ve tavizler vererek kendi yanına çeker. Göçebelerden devşirilen bu unsurlar da devletin ordusu ile yan yana savaşınca, kendi barınma alanlarını, kullandıkları yolları ve savaş tekniklerini bilen bu unsurların yardımıyla göçebeler giderek güç kaybetmeye başlarlar. Bazı savaşçılar aileleri ile birlikte çatışmalarda yok edilir. Teslim olanlar tarlalarda ve şehirlerdeki inşaat faaliyetlerinde işgücü olarak kullanılmak üzere köleleştirilirler. Göçebelerde klasik anlamda kölelik oluşmamıştır. Çiftçilerde ise kölelik hem yaygınlaşmış, hem de artan köle miktarı ile birlikte köleliği düzenleyen kanunlar oluşturularak kölelik kurumsallaşmıştır. Bu sebeple göçebeler çoğu zaman köle olmaktansa ölmeyi veya uzak bölgelere kaçmak için göç etmeyi tercih etmişlerdir.
Kölelik, yerleşik tarım toplumlarında sadece kurumsallaşmakla kalmamış, aynı zamanda çok karlı bir ticaret konusu haline gelmiştir. Savaşlarda ve iç çatışmalarda ele geçirilen, başka devletlerden veya henüz bir devlet kuramamış küçük topluluklardan köle tüccarları tarafından yapılan baskınlarla ele geçirilen güçlü erkekler, güzel kadınlar ve gürbüz çocuklar şehirlerde kurulan esir pazarlarına getirilerek yüksek fiyatlarla satılmakladır. Bu köleler, pazarda büyük talep görür. Çünkü artan tarım alanları ve büyüyen şehirlerde yapılan inşaatlarda büyük bir iş gücü açığı ortaya çıkmıştır. Saraylar, mabetler ve zenginler tarafından yaptırılan büyük malikânelerin de hizmetçi kadınlara, cariyelere ve eğlenceler için dansözlere ihtiyacı vardır. Çocuklardan kız olanlar gelecekte cariye ve hizmetçi olmak için, erkekler ise işgücü olarak kullanmak için yetiştirilirler. Bu çocukların bazıları devlet ordusunda asker, zenginlerin şahsi muhafızları ve mabet muhafızları olarak yetiştirilirler.
Ordu ile başa çıkamayan göçebelerden kurtulabilenler uzak ormanlara ve yüksek dağlara doğru kaçarlar. Bunlar beraberlerinde sürülerini de götürdüklerinden dünyanın henüz insan iskân edilmemiş yerlerine sadece insanların değil, evcilleştirilmiş hayvanların, bazı tahıl, meyve ve sebze tohumlarının da yayılmasına sebep olurlar. Bu göçebelerden bazıları daha önce bu bölgelere gelip yerleşen göçmenlere katılıp onların içinde erirken bazı büyük kabileler ise bu yerleşimcilerle savaşıp onların yerlerine yerleşerek daha uzaklara gitmelerine sebep olurlar veya yenilerek kendileri daha uzak bölgelere göç etmek zorunda kalırlar.

Bu göç hareketleri burada açıklanan savaş ve çatışmalar gibi deprem, toprak kayması, yanardağ patlaması, kuraklık, sel vb. doğal afetlerin de etkisiyle sürekli devam eder ve insanoğlu dünyanın yaşanabilir tüm bölgelerine yayılmaya devam eder. Bu göçler sonucunda değişik bölgelere giden insan toplulukları bu bölgelerin, iklim, hava ve arazi koşullarına göre hayatta kalabilecekleri uygun yaşam koşullarını geliştirirler. Bu süreçte daha önce yerleşik tarım toplumunda yaşamış bazı insanlar tekrar göçebe/yarı göçebe bir yaşam tarzına dönebildikleri gibi bazı göçebeler de yerleşik hayata geçerler. İster eski yaşam tarzlarına devam etsinler, isterse de yaşam tarzlarını değiştirsinler, bu insanlar geldikleri bölgelerde şimdiye kadar edinilmiş olan dini, askeri, bilimsel, siyasi vb. birikimlerinden birçok unsuru bu yeni coğrafyada da devam ettirmeye çalışırlar. Bu birikimler, yeni coğrafya ve yaşam koşullarına göre değişmek zorunda kalsa da etkileri uzun yıllar devam eder.

30.12.2015. M.Ç.

1. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/savas-bir-tercih-degil-bir.html
2.  http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/insanoglunun-ortaya-cks-ve-silah.html
3. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/insan-topluluklarnn-cogalmas-ve.html
4. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/tarm-toplumlarnn-ortaya-cks-ve-ordularn.html
5.http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/farkl-cografyalara-goc-ve-bu-bolgelerde.html
6. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/cografyann-savas-ve-askerlik-uzerindeki.html
7. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/ortadogu-ve-anadoludaki-tarm.html
8. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/daglk-bolgelerde-yasayan-tolumlarda.html
9. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/steplerde-yasayan-gocebe-topluluklarda.html
10. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/tecrit-edilmis-buyuk-bolgelerde.html
11. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/dsa-ksmen-ack-buyuk-bolgelerde-ordularn.html

12. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/denizci-uluslarda-ordularn-olusumu-ve.html
13. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/diger-bolgelerde-ordularn-olusumu-ve.html

14. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/sonuclar-results.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder