30 Aralık 2015 Çarşamba

Tecrit Edilmiş Büyük Bölgelerde Orduların Oluşumu ve Savaşın Gelişimi: Hindistan. The formation army and development of war in isolated large areas: İndia.

10. Tecrit Edilmiş Büyük Bölgelerde Orduların Oluşumu ve Savaşın Gelişimi: Hindistan. 
The formation army and development of war in isolated large areas: İndia.

Bu arada bazı insan toplulukları da, Hindistan gibi, kara sınırı aşılması zor dağlar, kalan kısımları da büyük okyanuslarla çevrili kısmen tecrit edilmiş topraklara yerleşirler. Bu bölgeler istilacıların katliamlarından kurtulmak için uygun şartlar sağlar. Deniz yönü o zamanların deniz vasıtaları ile aşılamayacak kadar büyük ve tehlikeli bir okyanus kuzey kısmı da büyük orduların kolaylıkla aşamayacağı büyük ve yüksek dağlarla çevrili olduğundan bu geniş bölge birçok kabile ve kültür için adeta bir sığınak olur.
Bu bölge, büyük ormanlar, geniş ve derin akarsular ve birçok tepe ve dağla kaplı kesik arazilerden oluştuğundan bu bölgeye sığınan kabileler birbirleri ile karışmadan ve birleşerek homojenleşmeden birbirinden çok farklı binlerce dil, din ve kültürü barındıran bir alan olur. Kuzeydeki sadece dar geçitlerle geçilebilen yüksek dağlar büyük istilacı güçlerin bu bölgeye girmesini engellemiş, geçebilenler de bu geçiş esnasında nüfusları azalarak bölgenin tamamını kontrol altına alabilecek güçte olmamış ve sonuçta ya bu bölgenin bir köşesinde yeni bir kültür olarak yerleşmiş veya bölgedeki diğer kültürlerle karışarak bu kültürleri daha da çeşitlendirip zenginleştirmiştir.
Burada, savaşlar uzun süre tüm bölgeyi kontrol altına almaya çalışan yerel topluluklar ve devletçikler arasında olmuştur. Bu bölgede nüfus yoğunluğu çok olmakla ve sayıca oldukça fazla askerden oluşan büyük ordular kurulabilmekle birlikte, bütünlük arz etmeyen coğrafi yapı, sık ve yüksek ağaçlardan oluşan bitki örtüsü, bölgenin her parçasında farklılık gösteren iklim ve hava şartları, her bölgede bulunan yüksek nüfus yoğunluğu, savunmaya uygun büyük nehirler ve savunmaya uygun ulaşılması güç dağlar sebebiyle herhangi bir zamanda oluşmuş olan en büyük ordular bile bölgenin tamamını kesin bir kontrol altına alamamışlardır.
Bölgeyi dış dünyadan tecrit eden coğrafi özellikler, bu bölgede yaşayan insanları dış istilalardan koruduğu gibi bu bölgede kurulan büyük orduların bölge dışına çıkarak egemenliklerini genişletmelerine de engel teşkil etmiştir. Çok farklı kültürlerden insanların içine girdiği fakat dışına kolay kolay çıkamadığı ve birbirleriyle karışarak homojen bir kültür yaratamadığı bu coğrafyada çok karmaşık ve zengin bir kültürel çeşitlilik oluşmuştur. Bölgede oluşan parçalanmış etnik, dini, dilsel ve kültürel yapı sebebiyle bölgenin tamamını kapsayan bir merkezi otorite tesis edilememekle birlikte kısmen bunun başarıldığı dönemlerde de coğrafi yapının da etkisiyle bu otorite gevşek bağlarla merkeze bağlı yerel otoritelerin, derebeylerinin ve feodal yapıların varlığını ortadan kaldıramamıştır.

Bu bölgede yaygın olarak yaşayan fil savaş aracı olarak kullanılmış, dar alanlarda daha iyi kullanılabilen eğri kısa kılıçlar, filler üzerinden atılan ve filler üzerindeki insanlara yerden atılan hafif mızraklar, filleri engellemek veya yaralayarak ürkütmek için uzun mızraklar, kesik arazide yeterli olan kısa menzilli basit yaylar yapılmıştır. Sürekli farklı arazi kesimlerinde hareket etme zorunluluğu, kale kuşatmaları, dağ ve yamaçlara saldırı zorunluluğu gibi sebeplerle erken dönemden itibaren savaş mühendisliği, özellikle de köprücülük ve intikamcılık gelişmiştir.

30.12.2015. M.Ç.

1. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/savas-bir-tercih-degil-bir.html
2.  http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/insanoglunun-ortaya-cks-ve-silah.html
3. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/insan-topluluklarnn-cogalmas-ve.html
4. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/tarm-toplumlarnn-ortaya-cks-ve-ordularn.html
5.http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/farkl-cografyalara-goc-ve-bu-bolgelerde.html
6. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/cografyann-savas-ve-askerlik-uzerindeki.html
7. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/ortadogu-ve-anadoludaki-tarm.html
8. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/daglk-bolgelerde-yasayan-tolumlarda.html
9. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/steplerde-yasayan-gocebe-topluluklarda.html
10. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/tecrit-edilmis-buyuk-bolgelerde.html
11. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/dsa-ksmen-ack-buyuk-bolgelerde-ordularn.html

12. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/denizci-uluslarda-ordularn-olusumu-ve.html
13. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/diger-bolgelerde-ordularn-olusumu-ve.html

14. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/sonuclar-results.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder