22 Aralık 2015 Salı

TÜRKİYE NEREDE BULUNUYOR 2 - Ormanlar

TÜRKİYE NEREDE BULUNUYOR BÖLÜM 2

Ormanlar:
Türkiye ormanları; orman ağaçları dışındaki bitki türleri, odun dışı orman ürünleri ve fauna kaynakları itibariyle zengin biyolojik çeşitlilik değerlerine sahiptir. Son 37 yılda yapılan çalışmalar ile Türkiye’de orman alanı 1,3 milyon hektar artırılmıştır. Türkiye’de ormanlar 21,5 milyon hektar alanı kaplamaktadır (ülke alanının % 27,6 sı). Ülke ormanlarının % 99,9'u devlete aittir. Ormanların yaklaşık yarısı iğne yapraklı, diğer yarısı ise geniş yapraklı türlerden oluşmaktadır.

Şekil-2 ülke topraklarının dağılımı

Yaklaşık 3,000’i endemik olmak üzere 9,000 dolayında bitki türüne ve zengin fauna kaynaklarına sahip olan Türkiye, ılıman kuşak ülkeleri arasında biyolojik çeşitlilik itibariyle zengin ülkelerin içinde yer almaktadır. Kuzeyde ılıman kuşak karışık yağmur ormanları yer alırken, batı ve güney bölgelerinde Akdeniz orman ekosistemleri, Doğu-Güneydoğu Anadolu bölgelerinde meşe türlerinin ağırlıklı olduğu kurak-yarı kurak bölge orman ekosistemleri, kıyı ve iç bölgeler arasındaki yörelerde geçiş bölgesi orman ekosistemleri yayılışı göstermektedir. Türkiye ormanları orman ağaçları dışındaki bitki türleri, odun dışı orman ürünleri ve fauna kaynakları itibariyle de zengin biyolojik çeşitlilik değerlerine sahip bulunmaktadır.

Coğrafi konumuna ilişkin bu kadar bilgiden sonra, yerüstü değerler özellikle de gıda maddeleri ile ilgili kısa bir değerlendirme yapmamız gerektiğinde aşağıdakileri görürüz:
-Bu topraklarda, çavdar, yulaf, buğday gibi bilinen tahıl ürünlerinden üretilemeyen yoktur. Zaten bereketli hilale dâhil olan bu bölge, bitkilerin ilk evcilleştirildiği bölgelerdendir. Tahılın önemi insanların her öğünde tükettikleri ürün olmasında yatar.
-Bakla, nohut, mercimek, fasulye, barbunya, mısır, soya fasulyesi gibi bilinen baklagillerden üretilmeyen yoktur. Bu türden olan soya fasulyesi bir dönem nitelik ve nicelik açısından çok yüksek değerlerde bu topraklarda üretilirdi. Baklagiller de insanların her gün tükettiği ürünlerdendir.
-Kestane, antepfıstığı, Siirt fıstığı, yer fıstığı, çam fıstığı, badem, zeytin, ay çekirdeği, mahlep, salep, safran, kanola, ceviz ve fındık gibi bilinen kültür ve sanayi bitkilerinden üretilemeyen yok. Kalite olarak da dünyanın en iyileridir.
-Turunçgillerin ana üretim coğrafyalarından biridir.
-Bir zamanlar üretilemeyen birçok tropikal bitkiler bile artık üretilebiliyor. Kivi ve muz zaten bilinenlerdi. Bunlara eklenen 26 çeşit daha ürün oldu. Örnek vermemiz gerekirse altın çilek, pepino, papaya (ağaç kavunu), avokado, ananas, mango, yaban mersini, ejder meyvesi, hint ayvası, kedigözü, mangis ile salak meyve olarak tanınan fındık görünümlü pondoh bunlardan bazılarıdır. Bu meyveler, tropikal iklime daha yakın olan ve hemen güneyinde geniş bir engelsiz yüzey olan Akdeniz ve onun sağladığı nem sayesinde, Antalya ve Mersin ili ile ilçelerinde üretilmektedir. Tüm bunlar kişisel atılımlarla yapılmakta olup, devlet desteği yoktur ve şimdilik toplam 4000 dekarlık bir alan ile yetinilmektedir.
-Belki de dünyanın en kaliteli çayı bu topraklarda üretiliyor. Birçok ülkenin çayını tatmış olmama rağmen en lezzetlisi bu topraklara ait olandı.
-Bilinen mevsimlik meyve ve sebzede zaten Avrupa ve kısmen Asya pazarını destekleyen güce sahiptir. Ancak bununla yetinilmeyip daha yüksek miktarlara çıkılabilir.
- Dünyada kırmızı et ile süt ve süt ürünlerini en az tüketen ülkelerden birisidir. Eldeki yayla ve mera kapasitesine bakıldığında, kişi başına, rahatlıkla 2-4 adet arası büyükbaş ile 5-8 adet arası küçükbaş hayvan yetiştirilebilir.
-Turizmi yapısından dolayı koşulsuz destekleyen bu coğrafya kendi nüfusu kadar turiste zaman geçirtecek doğal, tarihi ve kültürel derinlik ve zenginliğe sahiptir.
Ülke toprakları yaz turizmine uygundur. Güney ve batı sahillerinin sağladığı avantajlar ile rakiplerine üstün gelebilecek potansiyeli taşımaktadır. 2014 yılında yaklaşık 42 milyon turist ülkeyi ziyaret etmiştir.
Yaz turizmine olduğu gibi kış turizmine de uygundur. Uygun kar miktarı ile bazı bölgelerde uzun süren kış mevsimi kayak sporuna olumlu şartlar sunmaktadır. Doğu Anadolu bölgesi kış turizminde gelecek vaat eden bir derinliğe sahiptir.
Ama tüm bunların yanında asıl kazanç kültürel turizmdedir ve bu konuda çok geride kalınmıştır. Doğu-batı yönünde ana geçiş yollarından birinin üzerinde olan Anadolu yarımadası çok zengin bir işgal ve istila silsilesi yaşamıştır. Her gelen ve yok olan kavimler bu topraklara çok eser bırakmıştır. Bunların dünyaya pazarlanması gerekiyor. Bilinen en eski yerleşim yeri Anadolu topraklarındadır: Çatalhöyük. Bilinen en eski kült yapılar topluluğu yine Anadolu’dadır: Göbeklitepe.
Bu arada doğa yürüyüşü turizmi de başarıyla ilerlemektedir. Daha ziyade yabancı doğaseverler tarafından oluşturulan patika ve parkurlar ile ülkenin tarihi ve ören yerleri, doğasever turistlere açılmıştır. Likya Yolu, Saint Paul Yolu ile Frigya’lıların kullandıkları vadilerden geçen Frig Yolları bunlara örnektir. İnebolu’dan başlayan bir doğasever, hiç ara vermeden, bir yoldan diğerine geçerek tarihi alanlar içinden Antalya’ya varabilmektedir.
Hava sporları turizmi için de uygun coğrafya parçaları vardır.
Harp tarihi açısından zengindir. Adeta açık hava müzesi gibi olan bu topraklar harp tarihi turizmini de destekleyecek güçtedir. Basit bir örnek verecek olursak; bir dönem Osmanlı İmparatorluğuna başkentlik de yapan Edirne şehri dünyada en çok kuşatılan şehridir. Onun bu özelliği uğranda en çok savaşılan yer olma niteliğini de beraberinde getiriyor.
Dağcılık turizmi için de uygun olan bu topraklarda bulunan Aladağlar, büyük ekspidisyonlar öncesi dünyanın tüm tanınmış dağcılarına antrenman alanı olarak hizmet eder. Himalayalara gidecekler önce Aladağlardan geçer ve kendilerini alpinist sitilde hazır hissettikten sonra 8000’lik zirvelere yol alırlar.
Ege kıyıları girintili ve çıkıntılı bir yapıya sahip olduğundan çok sayıda koy ve koyakları barındırır. Yat turizmi ve kendini rahat hissetmek isteyenler için ideal olan bu yapının benzeri bir tek Adriyatik denizinde vardır.


TÜRKİYE NEREDE BULUNUYOR BÖLÜM 3’DE GÖRÜŞMEK ÜZERE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder