30 Aralık 2015 Çarşamba

Savaşların ortaya çıkışı ve orduların gelişimi ile ilgili sonuçlar. The results.

14. Sonuçlar.
The results.

      (Önemli kelimeler: Savaş, Strateji, Tarih, İnsanlık Tarihi, Sıcak Savaş, Siber Savaş, Konvansiyonel Savaş, Nükleer Savaş, Biyolojik Savaş, Soğuk Savaş, Asimetrik Savaş, Psikolojik Savaş, Ekonomik Savaş, Demografik Savaş, Teknolojik Savaş, Edirne, TSK (Türk Silahlı Kuvvetleri, Osmanlı İmparatorluğu, Türkiye Cumhuriyeti, Kafkasya, Doğu Anadolu, Edirne)

     Yukarıda, savaş ve orduların ortaya çıkışı ve gelişimini, insanoğlunun gelişim sürecini tahayyül etmeye çalışarak, tarihi süreç içerisinde inceledik. Gerçi, 1970’lerde bazı maymun türlerinin gözlemlenmesi sonucu, maymun türlerinin de askeri gruplar halinde teşkilatlanabildikleri, grup içinde bireysel mücadelelerin yanında gruplar arasında kitlesel savaşlar yaptıkları, bu savaşlarda grup lideri kontrolünde belli bir planlamaya göre bazı askeri taktik ve stratejiler uyguladıkları gözlemlenmiştir. Buradan hareketle, evrime inananlar tarafından; askerlik ve savaşın insanın insan olmadan önceki dönemlerinde de var olduğu iddia edilmektedir. Ancak biz, bu tür konulara girmek istemediğimizden ordular ve savaşları insanların, insan olarak bu dünya üzerinde dolaşmaya başladıkları zamandan başlattık. Bunun sonucunda da şu sonuçlara ulaştık.
    -Savaş, insanlık tarihi kadar eskidir. Çünkü insan, var oluşunun başlangıcından beri varlığını sürdürebilmek için savaşmak zorunda kalmıştır. Bu sebeple savaş insanoğlu için ahlaki, felsefi veya dini bir seçenek değil bir zorunluluktan ibaret olmuştur. İnsanlar; değişik dini, felsefi, ahlaki vb. sebeplerle savaşa karşı olduğunu söyleyebilir fakat bir toplum veya devlet varlığını sürdürmek istiyorsa mutlaka savaşmak zorundadır. Bu durum geçmişte olduğu gibi bu gün de değişmemiştir. Bunun en basit kanıtı, günümüzde herkes barışın erdeminden bahsetmesine rağmen, dünyanın değişik bölgelerinde her yıl birçok savaşın ortaya çıkmasıdır.
    -Eskiden ‘’savaş’’ terimi sadece sıcak savaş anlamında kullanılırken günümüzde savaş teriminin kapsadığı anlam oldukça genişlemiştir. Şimdi, konvansiyonel savaşın yanında; nükleer savaş, biyolojik savaş, soğuk savaş, asimetrik savaş, psikolojik savaş, ekonomik savaş, demografik savaş, teknolojik savaş ve siber savaş gibi onlarca savaş türünden bahsedilmektedir. Bu sebeple savaş günümüzde, eski zamanlardan daha fazla kaçınılmaz bir zorunluluk olmuştur. Çünkü savaş konuları neredeyse yaşamın tüm alanlarını kapsar hale gelmiştir. Bunun sonucunda da; eskiden silahlı çatışmaların sona erdiği dönemlere barış dönemleri denilirken artık bu barış dönemleri sadece savaşın başka vasıtalarla devamı haline gelmiştir. Üstelik bu yeni savaş türlerinin birçoğu tüm dünya çapında uygulandığından savaş eskiye göre oldukça yaygınlaşmıştır. Böylece, günümüzde barış dönemi diye bahsedilen dönemlerde sadece silahlı çatışmalara son verilmekte ama savaş diğer türlerinin uygun kombinasyonlarıyla tüm dünyada devam etmektedir.
     -Savaş ve orduların gelişimi ile ilgili diğer önemli bir husus ta; savaşın ve orduların coğrafya  tarafından şekillendiği konusudur. İnsanoğlu doğanın çocuğudur. Belli bir coğrafyada yaşayan insanoğlu yaşamını sürdürebilmek için bu coğrafyanın şartlarına kendini uydurmuş, bu coğrafyada bulduğu malzemeyi kullanmış ve bu coğrafyadan beslenmiştir. Yani insanı coğrafya şekillendirmiştir. Dolayısıyla, değişik bölgelerde yaşayan insan topluluklarının savaş yöntemlerinden silahlarına kadar tüm ordulaşma süreçlerinde de coğrafya belirleyici unsur olmuştur. Bunun sonucunda her bölge; içinde yaşayan toplumların ordularının oluşmasında, silahlarının gelişmesinde, savaş yöntemlerinde ve hatta savaş taktik ve stratejilerinde kendine has özellikler ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Ancak; kitlesel göçler ve farklı askeri kültürler arasında yaşanan savaşlarla birlikte farklı kültürler arasında etkileşim yaşandıkça, değişik bölgeler arasında silah, teçhizat, taktik ve stratejilerde de karşılıklı etkileşim yaşanmıştır. Bu da dünyada orduların ve askeri kültürün gelişmesinde büyük etkiler yaratmıştır. 
     -Bugün teknoloji çok ilerlemesine rağmen coğrafya savaş ve ordular üzerinde hala oldukça etkilidir. Örneğin; Kafkasya ve Doğu Anadolu gibi dağlık ve parçalı arazilerde büyük zırhlı birliklerle geniş kuşatmalara dayanan stratejiler uygulamak hala mümkün değildir. Bunun yerine, bu bölgelerde; uçar birlik harekatına ağırlık veren, özel birliklerin yoğun olarak kullanıldığı stratejiler kullanmak daha uygun görünmektedir. Bu sebeple bu bölgelerde ordu teşkilatları da buna göre oluşturulmak zorundadır.
-Tüm bunların sonucunda şunu söylemek mümkündür: Türkiye, silahlı kuvvetlerini, silah çeşitlerini ve stratejilerini kendi ülke coğrafyası ve çevresindeki coğrafyayı dikkate alarak yeniden teşkil ve teçhiz etmelidir. Bunu yaparken jeopolitikte ve jeostratejik durumda ortaya çıkan gelişmeleri de dikkate almak zorundadır. İran, Kafkasya ve Balkanlar gibi iki dağlık bölge ile Irak ve  Suriye gibi çöl arazileri ile kaplı bir bölgeye komşu olan, yıllardır iç güvenlik sorunu ile uğraşan, soğuk savaşın ardından dünyanın en önemli çatışma ve savaşları çevresinde yaşanmış olan Türkiye’nin Soğuk Savaş şartlarına göre oluşturulmuş ve konuşlanmış bir ordu ve soğuk savaş dönemi stratejileri ile yoluna devam etmesi mümkün değildir. Bunda ısrar edilirse, bu durum Türkiye’nin geleceği açısında büyük yıkımları da beraberinde getirebilir. Bernard Lewis’in de belirttiği gibi; ‘’Ateşli silahların yoğun kullanımı Avrupa’da feodaliteyi tasfiye ederken Osmanlı İmparatorluğu’nda, ateşli silahlarla savaşmaya uygun olmayan Tımarlı Sipahiler tasfiye edilmeyince bu durum Osmanlı İmparatorluğu’nun tasfiye edilmesine sebep olmuştur. Eğer benzer bir kader yaşansın istenmiyorsa, Türk Ordusu aynı hatayı tekrarlamayıp kendini yeni şartlara göre yeniden organize etmek zorundadır.
     -Bunun için hemen harekete geçmek gerekmektedir. TSK’nın hantal bürokratik yapısı içinde yıllarca sürecek olan anlamsız tartışmalarla vakit kaybedilmemelidir. Çünkü bizim coğrafyamız tarihin başlangıcından günümüze kadar en çok savaş yapılan bir coğrafyadır. Örneğin dünyada en çok savaş yapılan yer Edirne’dir. Antik dönemden itibaren yapılan deniz savaşlarının ezici bir çoğunluğu, ya bizim kıyılarımızda veya kıyılarımız olan denizlerde yapılmıştır. Yani bu topraklar savaşın topraklarıdır. Savaşlar günümüzde çok fazla alarm vermeden birden bire ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple, Türkiye her zaman savaşa hazır olmak zorundadır. Sadece atıl bir şekilde de değil. Her değişikliğe anında uyum sağlayacak şekilde ve hatta çatışmalar ortaya çıkmadan önce proaktif bir yaklaşımla hazır olmalıdır. Bunu yapmadığı için kumpaslarla (asimetrik psikolojik savaş, siber savaş ve bilgi terörü yöntemleriyle), yetişmiş personelinin çoğunu kaybettiğini ve adeta tek mermi atılmadan sırtının yere getirildiğini unutmamalıdır. Bu sebeple TSK, değişik savaş türlerine karşı savaşacak şekilde hazırlanmaya hemen başlamalıdır.
Arz ederim.

28.12.2015. M.Ç.


1. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/savas-bir-tercih-degil-bir.html
2.  http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/insanoglunun-ortaya-cks-ve-silah.html
3. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/insan-topluluklarnn-cogalmas-ve.html
4. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/tarm-toplumlarnn-ortaya-cks-ve-ordularn.html
5.http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/farkl-cografyalara-goc-ve-bu-bolgelerde.html
6. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/cografyann-savas-ve-askerlik-uzerindeki.html
7. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/ortadogu-ve-anadoludaki-tarm.html
8. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/daglk-bolgelerde-yasayan-tolumlarda.html
9. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/steplerde-yasayan-gocebe-topluluklarda.html
10. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/tecrit-edilmis-buyuk-bolgelerde.html
11. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/dsa-ksmen-ack-buyuk-bolgelerde-ordularn.html

12. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/denizci-uluslarda-ordularn-olusumu-ve.html
13. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/diger-bolgelerde-ordularn-olusumu-ve.html
14. http://sisteorileri.blogspot.com/2015/12/sonuclar-results.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder